IL2 Sturmovik BOS a Tobii Eye Tracker 5! musíte zažít v praxi!

Jedním ze simulátorů pro osobní počítač, který je nutné dnes připomenout, je bojový letecký simulátor IL2 Sturmovik: Battle of Britain – včetně všech oficiálních doplňků (add-onů) v podobě dalších scenérií (map) a letounů, které lze nyní na Steamu pořídit za zlomek ceny, což je v případě této série vždy pozitivní, protože můžete ušetřit docela dost peněz. Titul samotný lze pořídit na STEAMu.

Proč je IL2 Sturmovik Battle of Britain tím nejlepším, co lze dnes v této oblasti online letecké bojové simulace instalovat na osobní počítač? Známe původního Sturmovika, kterého jsme „hráli“ snad všichni ještě v dobách největší slávy Olega Maddoxe. Známe klasiku (dodnes platná) IL2 Sturmovik: 1946.  Navazující titul IL2 Cliffs of Dover se v počátku vydání nedočkal takového nadšení, protože se software nevyvedl. Dnes je situace rovněž poněkud jiná a s odstupem času můžeme říct, že COD v podobě verze „BLITZ“ postihl v mnoha ohledech podobný osud jako Falcon 4.0. – navazující BMS neustále se rozšiřující mod se stal předlohou nejlepší online letecké simulace F-16 v plně dynamické kampani dosud.

Na COD „BLITZ“ se také pracuje – komerčně. Team Fusion Simulations nenechává tento sim a jeho skalní příznivce na holičkách. Přesto v nejvyšších kruzích uživatelů obou simulátorů IL2 Sturmovik BOB a COD BLITZ rezonuje poměrně vyostřená diskuze o tom, co je lepší, co je realističtější, co se vyplatí létat, na čem je lepší zábava a jak je na tom multiplayer samotný. Mám oba simulátory na Steamu na HDD a oba dva sleduji. Pravdou je, že COD BLITZ je druhořadý, napíšu proč: grafický 3D engine je dnes na poměry toho, co původní COD dokázal nastavit plně dostačující, opravdu solidní, dokonale optimalizovaný a lety ve vyšších výškách nebo naopak lety nízko nad zemí jsou zábavné a hezké, přívětivé, dostačující. Možnost „klikacích“ kokpitů je jedním z hlavních nosných argumentů všech skalních příznivců, kteří preferují COD BLITZ namísto IL2 BOS. V tomto případě nesouhlasím. Výbava v kokpitů u jednotlivých letounů, včetně možnosti ovládat všechny systémy v letounu myší, naráží na strop a v žádném případě nedosahuje toho, co např. v této rovině předvádí DCS (Digital Combat Simulator). Je to tak na půl cesty. Letový model? Je stále příliš lineární, velmi předvídatelný a nedostatečně se lišící v případě jednotlivých letounů a to prakticky v celém rozsahu letové obálky. Finální fáze přibližení v TOP konfiguraci podle POH reálného letounu není v souladu s tím, co dnes dokáže nabídnout IL2 BOS. Celkové „rozlišení“ fyziky v případě IL2 BOS je skutečný, dynamický neustále se postupně rozvíjející letový zážitek v každé vteřině letu na osobním počítači a některé parametry fyziky mu může závidět i X-Plane 11 (doslova!). Jen namátkou zmíním např. kolizní systém s překážkami v terénu. Dojmy zjednoduším jedním dechem…

Jen tak létat nad krajinou, létat okruhy a sledovat rozdíly mezi jednotlivými letouny, dělat úmyslné vývrtky je přesně to, co chceš v IL2 BOS dělat, pokud jsi pilot v reálu a o boji nevíš vůbec nic.  K tomu si přidej perfektní multiplayer, precizní netkód, kvalitní mapové podklady, výborný brífink, perfektně vyvážené, „dlouhé lety“ za frontovou linii, bezbřehé možnosti plánování a provedení letu včetně volby té správné strategie a taktiky (např. i ve skupinovém letu). Zmínit musím špičkovou grafiku  - zejména s monitory 2K a 4K s využitím TOBII EYE TRACKER 5, nebo VR) a jsi doma. Navíc: pokud máš kolem sebe přátele a kamarády, kteří sice nemusí být reální piloti, ale mají na Sturmoviku nalétáno tisíce hodin, nemáš se čeho obávat. Oni tě to všechno naučí během online létání ve skupině a to si piš, že to budeš potřebovat. Skalní příznivci, které v onlinu na předních serverech potkáš, jsou piloti se zkušenostmi 20+ let v bojových simulátorech a zejména s letitou praxí na původním Sturmoviku.

 

To je přesně to, co chceš na počítači dělat. Takový je IL2 BOS. IL2 BOS nemá klikací kokpity, ale vše, co souvisí s ovládáním letounu, lze naprogramovat na HOTAS, popř. skloubit joystick s klávesnicí a v tomto případě se COD BLITZ vyrovná, ne-li ho definitivně překoná – fyzikou rozhodně a možnostmi výstavby domácího kokpitu definitivně. Zahrnout můžeš myš, klávesnici, joystick, HOTAS, pedály, domácí kokpity, VR, Tobii Eye Tracker 5, ale také např. pohyblivou platformu. Je jedno, jakým směrem se v případě IL2 BOB budeš ubírat z hlediska extrémního zážitku. Software je však tak dokonalý, že nabídne vysokou hratelnost pilotům preferující 2K monitor, Tobii Eye Tracker 5 a joystick Microsoft Sidewinder Force Feedback 2 (plně podporován, včetně dynamického trimu) a pedály s diferenčními brzdami na podlaze. To je můj případ…. Hardcore režim v podobě ovládání letounu a jednotlivých systémů, včetně managementu pohonné jednotky, řeším přes klávesnici, uvažuji o plynovém kvadrantu CH QUADRANT (v konfiguraci MEP).  Jsou však borci, kteří do tohoto simulátoru investují hromadu peněz a létají stritkně ve VR s HOTASy i pohyblivými platformami. IL2 BOS tě však odmění úplně stejně i v případě, kdy máš jen joystick a monitor. Je to něco, jako když kouříš oblíbený Javaanse Jongens. Prostě si dáš ještě jednu a nikam nespěcháš, užíváš si a nechceš přestat.  

K tomu všemu si přidej důraz na maximální detaily matematicko-fyzikálního modelu letu, pohonné jednotky, vybavení kokpitu, odezvy palubních přístrojů a jednotlivých systémů, precizní letový model v základních i pokročilých manévrech, špičkově optimalizovanou grafiku, interaktivní kolizní systém, model poškození, vizuální detaily, neustálou dynamiku ovládání pohonné jednotky – vše v online režimu a spouštění i vypínání. I když na server vstoupíš, nemusíš si lámat hlavu s tím, že všechno neumíš, prostě to ber tak, že si jdeš primárně zalétat. Půl sestřelu se sakra počítá a když sestřel nebude, cíl mineš a vrátíš se po další půlhodině zpět na základnu, zařadíš se do okruhu a přistaneš, pořád tě to bude bavit. Zážitek z tak dokonale odvedené práce vývojářů je prakticky nepopsatelný. X-krát se nevrátíš, ale pořád tě to bude bavit a pořád se budeš chtít zdokonalovat. Vývojáři v případě IL2 BOB předkládají realitu a ještě mnohem víc, ale nic z toho nemusíš, záleží na tom, co si vybereš, jakou strategii v online režimu zvolíš, do jakého boje se zapojíš. Létat střemhlavým bombardováním Stuku a vybírat střemhlavý let v pětistech metrech nad zemí, rychlostí překračující 700 km/h nebo zvolit He-111, užít si let a zkusit bombardování ze 4 km, anebo se poustit do ostrých soubojů stíhačem Bf-109 Tím je simulátor a jeho nastavení jako programu atraktivní pro všechny skutečné příznivce, hráče, ale zejména hardcore letecké nadšence. Stále sedíme před obrazovkou monitoru, stále jsme na osobním počítači. V online režimu nikomu nepřekážíš, prostě hraješ to, co umíš.  

Na závěr drobnou poznámku: Např. oblíbený simulátor DCS tlačí všechno na totální hranu realismu takovým způsobem, že je toho ve finále moc, nesedíme totiž v letadle, pořád máme před sebou obrazovku. Přitom mnoho naprosto základních prvků, klíčových simulačních mechanismů (zejména v online režimu) zaostává za IL2 BOB. Soudobý opravdu nefalšovaný kvalitní letový zážitek WW2 na osobním počítači? IL2 Sturmovik BOS – bez diskuzí jednoznačně nejlepší na roky dopředu. Co třeba zkusit Flying Circus ve VR? Rise Of Flight přechází pod IL2 a já musím poznamenat, že to bylo nejlepší rozhodnutí. V tomto ohledu si tedy užijeme ve shodném rozsahu i WW1. Pravdou je, že IL2 BOS je seriózní, špičkový software, jehož vývojáři o reálném létání ví opravdu mnoho a na obrazovky monitorů všechny tyto detaily přesnášejí s takovou lehkostí, kterou neodhalíte ani u těch nejoblíbenějších simulátorů současnosti. 84 pilotů v reálném čase na jediné mapě bez jediného záseku v totálně plynulé animaci? IL2 BOS je ve skutečnosti precizní ve všech ohledech vývoje. Je to nefalšovaný letecký zážitek ukazující v každé vteřině letu skvěle odvedenou řemeslnou práci skrývající se v úžasných detailech. Ve vší podstatě pravá nefalšovaná letecká MMOG. 

Tobii Eye Tracker 5 je v IL2 naprosto famózní záležitost. Obzvlášť v případě, kdy máte na stole opravdu kvalitní 2K nebo 4K monitor s G-SYNC, nebo FREESync podporou.

Zkuste to, objednejte si TOBII EYE TRACKER 5 ZDE (máme jej skladem)! a zkuste IL2 BOS sérii na STEAMU ZDE:

POZN: A pokud byste chtěli solidní výchozí profil, napište mi e-mail na: martin@highinthesky.cz .  

Vzpomínáte si na ACE OF ACES na C-64? :-)